Specialisaties – Fysiotherapie van Kuppenveld – Duiven

Specialisaties

Specialisaties

 

Manueel Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueel therapeut

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan, mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. De therapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage, dit is een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten zoals oncologen of chirurgen.

Orofaciale fysiotherapie (kaak fysiotherapie)

Heeft u wel eens het problemen met het kauwen van voedsel? Heeft u regelmatig hoofdpijn, al dan niet vanuit de slapen of heeft u het gevoel dat uw kaken vast zitten? Heeft u moeite met het openen van de mond? Wellicht is orofaciale fysiotherapie dan een mogelijkheid voor u.

Orofaciale fysiotherapie (kaakfysiotherapie) richt zich op behandeling van gezondheidsproblemen van het bewegingsapparaat in het  hoofd- en halsgebied en in het bijzonder  de kaakregio. Orofaciale fysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie.

Klachten in de kaak-en aangezichtsregio komen voor bij zo’n twintig procent van de bevolking en hebben invloed op het welzijn en functioneren. Zo’n drie procent zoekt professionele begeleiding. Klachten kunnen zich uiten hoofdpijn, pijn in de kaak- en aangezichtsregio, nek- en schouderklachten en belemmeringen van het kaakgewricht.

Voor welke klachten kunt u  bij de fysiotherapeut terecht?

 

De behandeling richt zich op de oorzaak van de klachten.  Een veel voorkomend probleem is het frequente klemmen en/of knarsen van de tanden. Een ander vaak voorkomend probleem is disfunctie van het kaakgewricht zelf.

Naast het aanleren van (zelf)massage en rekkingstechnieken,  worden oefeningen, adviezen en leefregels gegeven. De behandeling richt zich op inzicht en bewustwording  van de klacht, ontspanning van de kaakregio en zo afname van de klachten. Bij mondopeningsbeperkingen worden mobilisaties en oefeningen toegepast.

Shockwavetherapie

Shockwavetherapie is dé behandelmethode voor pijnklachten aan pezen, spieren en gewrichten. Daarnaast is shockwavetherapie wetenschappelijk bewezen effectief.

Hoe werkt shockwavetherapie?

Bij shockwavetherapie worden er via een behandelpistool drukgolven het lichaam in gestuurd. Shockwavetherapie is in veel gevallen effectief bij pijn, kalkvorming of terugkerende slijmbeursontstekingen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in het weefsel zeer lokaal een verhoogde homeostase ontstaat, bloed circulatie verbeterd en cellen worden aangezet tot de aanmaak van het groeihormoon. Het verminder direct de pijn waardoor u beter gaat bewegen. Beter bewegen draagt weer bij aan een beter en natuurlijk herstel. Shockwavetherapie bevordert het lichaamseigen herstelvermogen direct op de plek waar dat nodig is!

De voordelen van Shockwavetherapie nog even onder elkaar;

Shockwavetherapie is zeer effectief bij pees, spier en gewrichtspijn. Wanneer een ontsteking chronisch wordt nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen worden “moe”  en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Shockwavetherapie bevorderd het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijn locatie.

Behandel indicaties zijn o.a.:

Fysiotherapie bij reuma

Middels reuma fysiotherapie worden mensen individueel maar ook in groepsverband behandeld volgens het RAPIT project (Reumatoïde Artritis Patiënten in Training) met als doelstelling het verbeteren van het ADL functioneren en hiermee de kwaliteit van het leven.

Voor laag belastbare personen of bij diegene waar de reuma heel actief is, is ook therapie in het water mogelijk.

Dit programma is niet alleen voor RA patiënten maar ook voor personen met polyarthrose, polyarthritis, reuma psoriatica, spierreuma, bechterew, sklerodermie, gewrichtsklachten de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa.

Echografie

Echografie wordt bij fysiotherapie van Kuppenveld gebruikt bij het beoordelen van aandoeningen aan de schouder, elleboog, pols en hand, heup, knie, enkel, achillespees en spierletsel.

Echografie maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven. Ze worden het lichaam ingestuurd en door de organen teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt door een computer omgezet in een elektronisch signaal, waardoor het grafisch weer te geven is op een monitor. Zo kan de behandelaar afwijkingen ontdekken. Bij röntgen en MRI kan dit alleen als u niet beweegt, echografie kan ook gebruikt worden tijdens een beweging. Men spreekt dan van Dynamisch onderzoek. Dit heeft als voordeel dat klachten die alleen in beweging optreden beter kunnen worden opgespoord.

Niet iedere fysiotherapeut kan zomaar met de echografische technieken aan de slag. Daarvoor is een opleidingstraject uitgestippeld.

Leo van Kuppenveld heeft de opleiding MusculoSkeletal Ultrasound (MSU) van Fysus (zie www.fysus.nl) gevolgd en afgesloten met een examen. Er worden regelmatig terugkomdagen georganiseerd, waarbij de kennis wordt geactualiseerd.

Procedure voor een echografisch onderzoek:
Er is nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Als het onderzoek geschiedt na verwijzing door een huis- c.q. sportarts of specialist, wordt het onderzoek als consult gedeclareerd en wordt dit vergoed door uw verzekering (mits verzekerd voor fysiotherapie in uw polis). Hetzelfde geldt voor een aanvraag door een collega-fysiotherapeut. Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als consult bij u gedeclareerd.

Voordelen zijn er nog meer:  een echografie is ongevaarlijk en kan eindeloos worden herhaald. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht exact in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden ingezet.

Bedenkt u zich het volgende (als voorbeeld):

Voorheen konden therapeuten alleen de globale diagnose ‘peesontsteking’ stellen. In officiële vaktermen heet dit een ’tendinopathie’. Nu kunnen we minstens acht verschillende subvormen onderscheiden, ieder met hun eigen specifieke ‘plan van aanpak’. Denk bijvoorbeeld aan een pees- of peesschede ontsteking, een verkalking in de pees, een scheurtje (klein, groot, lang, breed) of een slijmbeursontsteking. Allemaal verschillende diagnoses, met ieder zijn eigen aanpak. En… soms is de aanpak van de ene diagnose juist slecht bij de andere diagnose.. dus een beter ‘beeld’ van de klacht geeft een veel betere kans op de juiste behandeling en dus veel meer kans op zo optimaal mogelijk herstel en in kortere tijd! Als dat geen voordeel is voor u!?

Dry needling

Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur. Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in;

verminderde kracht in de spier;

Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld.

De getrainde fysiotherapeut zal door middel van een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met en naaldje worden de spier-verhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren.

Hoe kunnen spierverhardingen ontstaan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat kan gaan transpireren en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar  dat herstelt zich snel. U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Fysiotherapie voor bekkenproblematiek

Bekkenklachten kun je verdelen in twee groepen, namelijk bekkenbodemproblemen en zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.

Bekkenbodemproblemen kunnen zijn:
-ongewild verlies van urine en/of ontlasting
-niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten
-moeizaam kwijtraken van ontlasting
-verzakken van blaas, baarmoeder en darmen
-pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen

Bekkenpijn is een verzamelnaam voor de pijnklachten die op kunnen treden in rug en/of bekken in de periode rond en na zwangerschap en bevalling. Vroeger werd er gesproken van bekkeninstabiliteit, een naam die nu niet meer gebruikt wordt.

Na een uitgebreid intakegesprek wordt bepaald of we te maken hebben met bekkenpijn, bekkenbodemproblematiek of een combinatie van beiden.

De therapie bestaat uit het geven van informatie, uitleg en adviezen m.b.t. het omgaan met de klachten en hoe die te verminderen of voorkomen. Daarnaast wordt gerichte oefentherapie gegeven voor rug, bekken en/of bekkenbodem.
De rol van de therapeute is vooral die van coach, de bedoeling is dat u leert hoe u zelf de problemen kunt aanpakken.

De zorgverzekeraar vergoedt behandelingen alleen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

Medical Taping

Medical Taping is een Japanse tapemethode die een aantal jaren geleden werd geïntroduceerd in Europa. Medical Taping is eenvoudig, snel toe te passen en de resultaten zijn verbazingwekkend goed. Medical Taping kan alleen worden toegepast, of in combinatie met andere behandelingsmethoden.

Medical Taping is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt dan ook elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel. Door de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid heeft de tape een soort ‘liftende werking’ op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen.
Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden, zoals pijndemping, reductie van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals, tennis- of golfelleboog) en nabehandeling van blessures. Het Medical Taping Concept is hiermee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde Cure Tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Valpreventie (Otago)

Valpreventie is het verminderen of voorkomen van valongelukken bij ouderen door risicofactoren te behandelen of aan te passen.

Valongelukken zijn de meest voorkomende oorzaak van verwondingen bij mensen van 65 jaar of ouder. Bijna de helft van alle valongelukken veroorzaakt verwondingen als hersenletsel of botbreuken. Steeds meer mensen hebben zorg nodig nadat ze zijn gevallen.

Bij mensen die ouder worden, neemt het risico op vallen toe. Vallen op hogere leeftijd kan grote gevolgen hebben en tot ernstige verwondingen leiden. Dit kan veel invloed hebben op de zelfstandigheid van deze mensen. Valpreventie is erop gericht het risico op vallen te verminderen of te voorkomen.

Zorgfit 

Medische trainingstherapie in oefenzaal na de behandeling/reconditioneringsperiode bestaat bij FYSIOTHERAPIE VAN KUPPENVELD de mogelijkheid om uw opgebouwde conditie en spierkracht op peil te houden d.m.v. groepsoefentherapie onder begeleiding van (een) fysiotherapeut(en).

Er wordt door uw behandelend fysiotherapeut een trainingsschema opgesteld, dat wordt aangepast aan uw klachten en belastbaarheidsniveau.

In de zaal kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen en fitnessapparatuur. Het trainingsprogramma zal er veelal op gericht zijn uw belastbaarheid te verbeteren. Tijdens het trainingsuur is er altijd een fysiotherapeut aanwezig om het trainingsprogramma bij te stellen, de oefeningen te corrigeren en vragen te beantwoorden.

De oefengroepen bestaan uit maximaal 6 personen en de trainingen worden overdag gegeven. Het doel van deze trainingen is het voorkomen dat uw klachten terugkomen c.q. erger zouden worden en om uw algemene en specifieke conditie optimaal te houden.